lunes, 6 de febrero de 2012

EL PONT DELS JUEUS


AUTOR: MARTÍ GIRONELL

Just he acabat de llegir El pont dels jueus, una novel·la del periodista i escriptor Martí Gironell, fill de Besalú, l’escenari on es desenvolupa la trama de la història. Tracta de la construcció del magnífic pont fortificat portada a terme pel mestre Prim Llombard, personatge de ficció que es descriu com un dels millors artistes de l’època. Provinent de la Llombardia, ell i el seu fill adolescent Ítram ens van descobrint moltes de les costums de l’època en una de les ciutats comtals més importants. Fa una especial èmfasi en la comunitat jueva que ens dóna a conèixer a través d’una història d’amor entre Ítram i la jove Jezabel. Jezabel li mostra al jove Ítram alguns dels elements més importants que es troben dins del call jueu, com la sinagoga o el miqvé.
Tot i el nom del llibre, la construcció del pont queda en un segon pla i posa més èmfasi en la lluita de poder entre comtats, en aquest cas l’ambició del Comte d’Empúries.
La construcció es veu interrompuda per molts obstacles ja que els conspiradors fan servir tots els poders que tenen al seu abast, tant els suborns i falses promeses on hi està implicat, entre d’altres, un frare del monestir de Sant Pere, com les forces sobrenaturals, provocant la crescuda del Fluvià amb un ritual que invoca al déu del riu.
Tot i que el primer document sobre el pont de Besalú data de l’any 1075, ha estat reconstruït al llarg del temps. Al 1385, rei Pere el Cerimoniós fortifica de nou Besalú i modifica l’arquitectura inicial del pont.
Es tracta d’un magnífic pont de set arcades amb una característica forma angular degut a l’assentament dels pilars sobre les pedres naturals del riu. Amb la seva torre de defensa, constitueix una de les més interessant mostres d’obra civil medieval. Durant la guerra civil va ser dinamitat i posteriorment reconstruït per l’arquitecte Danés i Torres.

He de dir que, tot i que la novel·la m’ha agradat, potser m’esperava més. Els capítols són massa curts i de vegades fan perdre el fil de la història, aprofundint poc en els personatges. 
De totes formes, és una novel·la amena i que t’apropa a l’ Edat Mitjana d’una manera fàcil i entenedora.

M’ha agradat especialment llegir-la després de la visita a Besalú fa poc més d’un any on, a part del magnífic pont i els diferents edificis civils i religiosos, em va enamorar el seu call jueu i el miqvé.
Per tant, recomano la lectura d’aquest llibre i qui tingui la oportunitat combinar-la amb una visita al bonic poble de Besalú per veure in situ els llocs que descriu l’autor.   


No hay comentarios: